Loading...
Gayrimenkul Kaydı Yapılırken Gayrimenkul Değerleme Raporu

Gayrimenkul Kaydı Yapılırken Gayrimenkul Değerleme Raporu

2021-11-06

Türkiye'de bir mülk satın almaya karar veren herkes, Türkiye'de mülkiyet belgesi (TAPU) almak için gerekli belgelerden birinin, edinilen mülkün değerlendirilmesine ilişkin bir rapor olduğunu bilir.

Zorunlu gayrimenkul değerleme şartı 4 Mart 2019'da getirildi. Bu belge çok önemlidir, çünkü içinde belirtilen tahmini değer, TAPU yaparken vergi tutarını oluşturan nesnenin gerçek piyasa değeri ve tutardır. yıllık emlak vergisinden.

Türk Hükümeti tarafından değerlendirmeyi uygulamaya koyarken izlenen ana hedefler şunlardır:

Ülkedeki emlak piyasasını tüm uluslararası norm ve standartlara uyacak şekilde düzene koymak ve sistemleştirmek. Ve önemli noktalardan biri, gayrimenkulün kadastro değerini ve gerçek fiyatı kademeli olarak hizalamaktır.
Ev sahiplerini, gerçek piyasaya uymayan bir değerle çalışan, genellikle bir anlaşma yapmaya çalışan vicdansız aracılardan korumak. Bu tür "uzmanlar", müşterilerini veya kendi itibarlarını umursamıyor, hızlı bir anlık faydayı tercih ediyor. Zorunlu değerlemenin getirilmesiyle birlikte, maliyeti resmi olarak sabitlendiğinden, yani alım satım işlemi devletin kontrolünde gerçekleştiğinden, yabancı gayrimenkul alıcıları tamamen korunur.
Türkiye genelinde ve her bölge özelinde satış ve emlak fiyatları ile ilgili reel istatistiklere sahip olun.


Gayrimenkulün zorunlu değerlendirmesi, yalnızca bu faaliyeti yürütmek için devlet lisansı almış bağımsız uzmanlar tarafından yapılabilir. Bu yaklaşım, emlakçı ile değerleme uzmanı arasındaki gizli anlaşma olasılığını ortadan kaldırır ve alıcının çıkarlarını güvenilir bir şekilde korur.

Gayrimenkul değerleme raporu, mülkle ilgili tüm verileri içerir, yani:

TAP bilgileri.
Nesnenin üzerine inşa edildiği arsa haritasındaki koordinatlar dahil olmak üzere mülkün konumu.
Dairelerin fotoğrafları.
Optimal fiyatı belirleme olasılığı için piyasadaki analogların maliyeti.
Maliyetin onaylanması.
Mevcut fatura borçları veya bunların yokluğu hakkında bilgi.
Bu raporun Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından kabul edildiğinin teyidi

Gayrimenkul değerleme raporu, bir belge paketi ile birlikte TAPU'ya sunulur. Gerekli tüm verileri kayıt veritabanına girdikten sonra, belge mülkün yeni sahibine iade edilir. Gayrimenkul değerleme maliyeti ortalama 1000-2000 TL'dir. Belgenin geçerlilik süresi, alındığı tarihten itibaren 3 aydır.