Loading...
Türkiye'de Nasıl Araba Alınır

Türkiye'de Nasıl Araba Alınır

2021-11-09

Son yıllarda, Türkiye'de gayrimenkul satın almak, eski BDT sakinleri de dahil olmak üzere yabancılar için oldukça uygun hale geldi. Türkiye Cumhuriyeti'nde ve özellikle Alanya'da bir daire veya villa satın alarak oturma izni verme ve daimi ikamet için taşınma imkanına sahipsiniz. Ve şifalı iklim, muhteşem doğa ve yüksek hizmet seviyesi ile birlikte, birçokları için konfor için bir ön koşul bir arabanın varlığıdır. Sonuçta, modern dünyada, bir araba sadece bir ulaşım aracı değil, tüm vakaları hızlı, özgürce ve rahat bir şekilde çözmek, seyahat etmek, Türkiye'nin dağlarda muhteşem yeni köşelerini keşfetmek ya da sadece şehir manzaralı bir restoranı ziyaret etmek alışveriş alışverişi rahat düzenleme ve teslimat konusunda endişelenme fırsatı.
Vatandaşı ne olursa olsun herkes Türkiye'de araba satın alabilir. Ancak yine de, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye'de bir arabanın oldukça pahalı bir satın alma olduğu unutulmamalıdır. Türkiye'de araba fiyatları çok yüksek ve benzin dünyanın en pahalılarından biri.

Modele bağlı olarak, Türkiye'de yeni bir arabanın maliyeti, BDT ülkelerindeki maliyetten %10-40 arasında farklılık gösterebilir. Bunun nedeni, arabanın fiyatına iki verginin dahil edilmesidir:
OTV ((Tüketim Vergisi) - lüks mal vergisi: motor kapasitesine bağlı olarak araç değerinin %45'inden %130'una kadar;KDV - KDV, katma değer vergisi: araç değerinin %18'i.

Yabancı otomobillerde en yüksek vergiler. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti'nde yerli fabrikalarda üretilen otomobiller popülerdir. Örneğin 2020 yılı sonunda Fiat, Renault ve Ford pazar günü Türk otomotivinde en çok satan otomobil markaları oldu.

Ayrıca aracın yıllık bakım maliyetlerini de hesaba katmak gerekir:

nakliye vergisi - otomobil emisyonlarının koltuk sayısına ve yaşına bağlı olarak yeniden değerleme katsayısı yılda 2 eşit taksitle belirlenir: 1) 2 Ocak) sonuna kadar Temmuz ayı boyunca ödenir;sigorta - yerel plakalar zorunlu sigortalı araçlar için (poliçe, fiyatı araca ve bölgenin özelliklerine bağlıdır);teknik muayene ücreti - ticari taşımacılık ve yolcu taşımacılığı için iki yıl, bir yıl, 2 yıl yolcu taşımacılığı;bakım masrafları zorunlu trafik sigortası zorunludur.

TÜRKİYE'DE YENİ ARAÇ ALMAK

Gelecekteki arabanızın modeline karar verdiyseniz, hemen bir test sürüşü yapabileceğiniz resmi bir bayinin salonuna gidin.

Bir satın alma yapmak gereklidir:

yabancı pasaport fotokopisi, türk vergi numarası, icameta fotokopisi, oto galerisi fotokopisi, trafik polisi temsilcisi (Trafik Şube sicili) araba tescili için noter vekâletnamesi (noter tasdikli tercümesi) pasaport vekaletname vermek için gerekli olacaktır); CTP sigortası zorunludur.

Kural olarak, arabanın fiyatına zaten tüm belgelerin işlenmesi ve plakaların alınması için bir hizmet dahildir, ancak yine de bu noktayı bayi müdürü ile kontrol etmenizi öneririz.

Salonda seçtiğiniz konfigürasyon ve renkte gerekli model mevcut ise kayıt işlemi 3-4 iş günü sürecektir.

TÜRKİYE'DE ikinci el araba satın almak

Türkiye'de ikinci el araç almak birçok noktada oldukça riskli bir iştir. En azından birçok yerel sürücü arabayı çok acımasızca kullandığı için ve bununla ilgili çok fazla sorun varsa, onarımlara para yatırmadan satmayı tercih ediyorlar.

Bir araba seçmek için Türkiye'de iyi bilinen çevrimiçi kaynakları kullanabilirsiniz, örneğin:

http://www.araba.com.tr/

http://www.arabam.com/

http://www.sahibinden.com

Buna ek olarak, ekim ayında bilerek kullanılmış araba satan şirketler var - bayilikler.

Bir arabanın alım satımı, işlemden önce para cezası ve vergilerde gecikme olup olmadığını kontrol edecek olan bir noter tarafından gerçekleştirilir.

Arabayı trafik polisine (yabancılarla çalışma bölümünde) kaydettirmek, teknik bir muayeneden geçmek ve bir plaka almak da gereklidir. Bunu kendi başınıza veya yardımcıların hizmetlerini - eklentileri (eklentiler) kullanarak yapabilirsiniz. Ofisleri genellikle trafik polisi binasının yanında bulunur.

Tüm prosedürlerin bir sonucu olarak şunları yapmalısınız:

araç sertifikası - plaka - plaka

Yabancılar, M harfinin "yanlış" - "misafir" anlamına geldiği MA-MZ serisinin plakalarını alır. Numaranın kendisi bölgeyi belirten ilk iki rakamdan (örneğin 07 - Antalya), ardından serinin harflerinden, ardından araç numarasının kendisinden oluşur.
Önemli:

Bir araç bir yabancıya tescil edildiğinde, sertifikada belirtildiği gibi sadece kendisi ve aile üyeleri kullanabilir. Arabanızı başka bir kişiye (aile üyeleri dışında) vermek istiyorsanız, noter tasdikli vekaletname vermeniz gerekir.

Araç bir Türk vatandaşına kayıtlı ise, araç için bir sertifika ve bir sürücü belgesi var, herkes onu ehliyetli kullanabilir.