Loading...
Türkiye'ye Arabayla Giriş

Türkiye'ye Arabayla Giriş

2021-11-07

Türkiye'ye yerleşmeye karar veren birçok yabancı, arabasını Türkiye'ye getirmek istiyor. Bu konu hava sınırlarının kapatılmasından sonra daha da önem kazandı. Aracınızla Türkiye Cumhuriyeti'ne nasıl gireceğiniz konusunda faydalı bilgiler paylaşıyoruz.

GEREKLİ ŞARTLAR:

Ön koşul: Araç sahibi, Türkiye'ye giriş tarihinden önceki son yıl içinde en az 185 gün yabancı bir ülkede (Türkiye'de değil!) ikamet eden başka bir devletin mukimi olmalıdır). Aksi takdirde aracınızın girişi kapatılacaktır. Aracın gümrükte beyan edilmesi gerekmektedir.
Araba sigortası için başvurmak gereklidir. Bu, uluslararası bir Yeşil Kart otomobil sigortası poliçesi olabilir. Bu sigorta 48 ülkede geçerlidir, ülkenizde önceden satın alınabilir veya sınırda satın alınabilir. Ya da zaten Türkiye'de sınırda sigorta satın alabilirsiniz, bu daha karlı olacaktır: üç ay için - 600 lira, bir yıl için -1200 lira.
Giriş yaptıktan sonra aracınızın EN AZ 2 yıl (730 gün) Türkiye'de olması gerekmektedir. Bu süre zarfında Türkiye'den araba ile ayrılmak yasaktır. Yani ülkeyi sadece ARABA OLMADAN terk edebilirsiniz. Bu kuralı ihlal ederseniz, süre sıfırlanır ve bir sonraki otomobil ithalatı için tekrar 185 gün Türkiye'de bulunmamanız gerekir.

Not:

* İstisna emekliler - artık süresiz olarak araba ithal edebiliyorlar! İkamet izninizin geçerlilik süresi içinde çıkıp tekrar gelebilirsiniz. İkamet izni uzadıkça aracın kalış süresi de uzar.

** 15 gün izinli çıkış ve dönüşte artık geçici bir "pandemi" düzeni var. Bu emir, iki yıldan fazla bir süredir kara sınırlarının kapatılması nedeniyle Türkiye'de mahsur kalan otomobillerin ihracatını yasallaştırmayı amaçlıyor. Bu fırsatın her an kapatılabileceğini unutmamak önemlidir.

Araç sahibi herhangi bir süre için Türkiye'yi terk ederse, 1 gün önceden gümrüğe rapor vermeli ve aracının park edileceğine ve kimsenin kullanmayacağına dair bir beyan yazmalıdır. Uygulamada, park adresini güvenilir bir şekilde belirtmelisiniz.

GEREKLİ BELGELER:

Araç sahibinin yabancı pasaportu (oturma izni varsa) Araç sahibi adına sürücü belgesi.
Aracın mülkiyetini ve aracın ikamet edilen ülkede (PTS) kayıtlı olduğunu onaylayan bir belge.
Türkiye sınırları içinde geçerli olacak bir sigorta poliçesi.
Emekli vatandaşlar için, emekli statüsünü teyit eden, Türkçe'ye tercüme edilmiş ve apostilli bir belge.
Tüzel kişiliğe ait bir araba ithal eden kişiler için - bu kişinin şirket çalışanı olduğunu onaylayan bir belge.
Araç vekil tarafından kullanılıyorsa veya kiralanıyorsa – geçerli bir vekaletname veya kira sözleşmesi.
Aracın gümrük işlemleri ÜCRETSİZ gerçekleştirilir. Herhangi bir ödeme talebi yasa dışı kabul edilir.