Loading...
Evcil Hayvan Türkiye'ye Nasıl Taşınır?

Evcil Hayvan Türkiye'ye Nasıl Taşınır?

2021-11-08

Türkiye'de bir daire satın almaya ve yurtdışında daimi ikametgaha taşınmaya karar veren birçok yabancı, genellikle ailelerinde yaşayan evcil hayvanlara sahiptir. Ve tabii ki önemli bir soru ortaya çıkıyor; evcil hayvanı Türkiye'ye nasıl taşıyacağız?

Hayvan taşıma kuralları, hizmetlerini kullanmayı planladığınız havayolu şirketi ile en iyi şekilde açıklığa kavuşturulmalıdır, çünkü alt parçaların her birinin kendi nüansları olabilir. Yazımızda hayvan taşımacılığının genel hükümlerini özetleyeceğiz.

Seyahat için hayvanın kendisini ve belgelerini hazırlamak gerekir (gerekli belgelerin tam listesinin varış ülkesinin konsolosluğuna - Türk konsolosluğuna gitmeden kısa bir süre önce açıklığa kavuşturulması arzu edilir):

Mikroçip.
Türkiye Cumhuriyeti'nde hayvanların aşılanması zorunludur. Bu nedenle, Türkiye'ye sınırı geçmek için evcil hayvanınızın gömülü bir mikroçipi olması gerekir.
Uluslararası bir veteriner pasaportu.
Pasaport İngilizce olarak doldurulmalı ve zorunlu aşı işaretlerini içermelidir - veba, parvovirüs ve kuduza karşı 2 aşı; ve her 3-4 ayda bir sistematik bozulma belirtileri.

Kuduz aşısı.
Aşı, hayvanın Türkiye'ye ithalinden en az bir ay önce ve bir yıldan fazla olmamak üzere yapılmalıdır. İlaç WHO standardına uygun olmalıdır.
Kapsamlı aşılama.
Tam aşılama zorunlu değildir, ancak bazı büyük uçaklarda gerekebilir. Bu nedenle, hala sigortalı olmanız ve hayvanınız için gerekli tüm aşıları yaptırmanız önerilir.

Dehidrasyon ve insektoakarisit tedavisi.
Kalkıştan 24 ila 48 saat önce, hayvan sertifikalı ilaçlarla dezenfekte edilmeli ve böcek ilacı ile tedavi edilmelidir.
Veteriner sertifikası (Form-1).
Bu, devlet veterinerlik istasyonu organlarında verilen bir veteriner sertifikasıdır. Geçerlilik süresi sınırlıdır (kural olarak 5 gün).
Sınırı bastırırken taşınan hayvanın kabile değerini temsil etmediğine dair sertifika zorunludur.


Yabancı uyruklu bir kişi Türkiye'ye en fazla bir kedi, bir köpek, bir kuş ve 10 Japon balığı getirebilir.
Hayvanlar, yalnızca Uluslararası Hava Taşıyıcıları Birliği kurallarına uyması gereken özel kaplarda taşınır (uygun değilse, hayvanın taşınmasına izin verilmeyebilir):

genişlik, hayvanın vücudunun iki genişliğidir;
yükseklik - hayvanın ayakta durma pozisyonundaki yüksekliği;
uzunluk - hayvanın vücudunun uzunluğu artı pençelerinin uzunluğunun yarısı;
Kabın tabanı emici bir malzeme ile kaplanmalıdır;
kabın içine mutlaka bir hava girişi olmalıdır;
Kap, ışığa izin vermeyen koyu renkli bir bezle örtülmelidir;
Konteynerin güvenli taşınması için kulplu olması gerekir.


Fazla bagaj için hayvanın ulaşım ücreti, başka bagajınız olup olmadığına bakılmaksızın yapılır. Maliyet, hava taşıyıcısının ücret sistemine - ağırlık veya koltuk sayısına göre - bağlı olacaktır. Ayrıca ekim ayı için yaklaşık 15-25 ABD doları tutarında bir ücret tahsil edilecektir. 40 kg'dan ağır bir köpeği taşırken ayrı bir yolcu koltuğu satın almanız gerekecektir.


Kalkıştan en az bir gün önce hayvan için yer ayırtmanız gerekir. Ayrıca, evcil hayvanınızı uçağın kabinine almayı planlıyorsanız, mümkün olduğunca erken check-in yapın, çünkü uçağın kabininde aynı anda ikiden fazla hayvanın taşınmasına izin verilmez.


Havaalanında hayvan, veteriner kontrol noktasında muayene edilir.


Havayoluna bağlı olarak, hayvanı hem bagaj bölmesinde hem de uçağın kabininde taşıyabilirsiniz. Hayvanın kabinde seyahat edebilmesi için belirli koşullara uymanız gerekir:

hayvan temiz ve sağlıklı olmalıdır temmuz;
Uluslararası kurallara uygun olarak özel bir konteynere konur;
Konteyner ağırlığı 5-8 kg'ı geçmemeli (havayoluna bağlı olarak), boyutları 3 ölçümün toplamına göre 115 cm'yi geçmemelidir;
Hayvan sahibi, kabı elinde tutmalı veya sandalyenin altına koymalıdır (kabı koltuğa taşımak yasaktır!).


Rehber köpeklerin taşınması için ayrı kurallar vardır - ücretsiz olarak taşınırlar. İşitme veya görme ile ilgili ciddi sorunları olan bir yolcu, destekleyici belgeler sunmalı ve köpeğe burnunu sokmalıdır. Havayolu personeli, yolcunun iniş sırasında hangi koltuğa oturacağını belirleyecek ve köpek, sahibinin yanında olacaktır.

İhracat/ithalat için yasaklanmış hayvanlar veya ırklar vardır. Evcil hayvanınıza göre gümrükte bu anı ayrı ayrı kontrol edin.

Evcil hayvanınızla bir seyahate çıkıyorsanız, kontrolü geçmek için daha fazla zamana ihtiyacınız olacağı anı düşünün. Bu nedenle, havalimanına varışınızı kalkıştan birkaç saat önce planlayın.

Ayrıca, hayvan için yiyecek ve su getirdiğinizden ve uçaktaki bir havayolu çalışanına ileteceğiniz bir beslenme talimatı (tercihen İngilizce) hazırladığınızdan emin olun.