Loading...
''Türk Kahvesi'' Hakkında Her Şey

''Türk Kahvesi'' Hakkında Her Şey

2021-12-02

Kahvenin Osmanlı Devleti tarafından ne zaman keşfedildiği kesin olarak bilinmemekle birlikte 1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından İstanbul'a getirilen kahvelerle birlikte olduğu rivayet edilmektedir. Türkler kahveyi cezve ve fıçılarda pişirerek "Türk Kahvesi" olarak adlandırmışlardır. Türk kahvesinin keşfi insanların sosyalleşmesine önemli katkı sağlamıştır. Sonuç olarak önemli bir kültür haline gelen kahvehanelerin önünü açmıştır.

Türk kahvesi ve geleneği, UNESCO tarafından insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine eklenmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mart 2013'te UNESCO'ya Türk kahvesi için adaylık dosyası sunmuş ve kabul edilmiştir. Türk kahvesi somut olmayan kültürel miras listesinde onbirinci kayıtlı miras olarak yerini aldı.

Türk Kahvesinin Faydaları

-Günde iki fincan Türk Kahvesi içilirse enerji verir, zihinsel aktivitelerinizi güçlendirir ve uyanık kalmanıza yardımcı olur. Şekersiz tüketilirse kilo ve mide hastalıklarını önler. Stres ve depresyon sorunlarına iyi gelir.
Düzenli içilmesi durumunda içerdiği antioksidanlar sayesinde kalbi korur. Kalp damarlarındaki hücreleri onararak kalp hastalığı riskini azaltır.
-Türk kahvesi spora başlamadan en az yarım saat önce içilirse vücudun yağ yakımını kolaylaştırır. Kahve içerdiği kafein sayesinde sinir sistemini etkiler, adrenalin hormonu salgılayarak kalbi ve dolaşım sistemini uyarır, metabolizmayı hızlandırır ve vücudun yağ yakımını hızlandırır.
-Alzheimer, Parkinson ve depresyon gibi ruhsal hastalıklara karşı hafızayı güçlendirir. Zihni açar ve bunun gibi zihinsel problemlerin riskini en aza indirir. Türk Kahvesi'ndeki antioksidan özelliği sayesinde solunum yolu iltihaplarını iyileştirir, bronşları açar, astımı tedavi eder. Günde bir fincan kahve içmek karaciğer yağlanmasına iyi gelir ve iltihabı azaltır.

Kahve Fal Kültürü

Osmanlı döneminde saray kadınları kahve saatlerinde sohbet etmek için kahve içerlerdi. Fincanın dibinde kalan zemine benzeyen hayvan ve nesneleri kendi hayatlarına uyarlayarak yorum yaparlardı. Hatta asıl amacı birbirleriyle sohbet edip rahatlamak olan kahve falının Osmanlı İmparatorluğu'ndan çizimlere konu olduğu bile görülmüştür. Günümüzde kahve falı, günün yorgunluğunu atmak, arkadaş ortamının tadını çıkarmak ya da sadece ne yapacağı merakıyla kullanılmaya devam etmektedir. Özellikle kadınların bir araya geldiği ortamlarda ve günlerde vazgeçmek bir ritüel olmaya devam ediyor.