Loading...
Türkiye'de Banka Hesabı Nasıl Açılır?

Türkiye'de Banka Hesabı Nasıl Açılır?

2021-11-07

Günümüzde banka hesabı, rahat bir yaşam için gerekli bir özelliktir. Bir hesabınız ve banka kartınız varsa, nakite bağlı kalamaz, çevrimiçi uzaktan ödeme yapamaz, mağazalarda ödeme yapabilir, gerekirse başka hesaplara hızlı bir şekilde para aktaramazsınız. Ayrıca, Türkiye'de bir hesaba sahip olmak, gayrimenkul alım satımı, oturma izni alma vb. gibi birçok işlem için sıklıkla bir ön koşuldur.

2020 yılında Türkiye Cumhuriyeti mevzuatında değişiklik yapıldı ve artık yabancılar, oturma izni ve vatandaşlığı olmasa bile bir Türk bankasında hesap açabiliyor.

Türkiye'de ve özellikle Alanya'da çeşitli bankaların birçok şubesi bulunmaktadır. Banka seçerken şu önemli noktalara dikkat etmeli ve bunları karşılaştırmalısınız:

Bireyler için faiz oranlarının karlılığı.
Rusça konuşan veya aşırı durumlarda İngilizce konuşan personelin varlığı.
Bulunduğunuz yerden bağımsız olarak hesabı kullanma ve çevrimiçi ödeme yapma kolaylığı için bir mobil uygulamanın kullanılabilirliği.
ATM'lerin mevcudiyeti ve ikamet yerinize göre konumun yakınlığı.
İsteğe bağlı, ancak çok faydalı bir nokta, bir Türk bankası ile ülkenizdeki bankalar arasındaki ortaklık anlaşmalarının varlığıdır (bu, karttan para çekerken ve bankacılık işlemlerinde daha düşük bir komisyonu garanti edebilir).
Veri işleme hizmetleri için ek ücretlerin varlığı/yokluğu, başka bir bankanın ATM'sinden para çekilmesi, farklı para birimlerinde transferler, bunların kârsız dönüştürülmesi vb.

Gayrimenkul satın almak için kredi çekmeyi planlıyorsanız ve bu parametre için banka seçimine zaten karar verdiyseniz, bu bankada bir hesap açmanızı öneririz.

Bir Türk bankasında hesap açma prosedürü oldukça basittir, adım adım anlatacağız.

1. Bir vergi numarası alın.

Yerel vergi dairesinden (Vergi Dairesi Müdürlüğü) bireysel vergi numarası alınabilir. Almak için yanınızda sadece bir pasaport ve bir kopyasının olması gerekir. IIN alma prosedürü yaklaşık 15 dakika sürecektir. Bir banka hesabı açmak için TIN'in alınmasından bu yana en az bir gün geçmiş olması gerektiği unutulmamalıdır.
Alanya Vergi Dairesi Adresi: Kadıpaşa, Sugözü Cd. No:6, 07400 Alanya/Antalya.

2. Bir Türk bankası seçin.

Tercihlerinize ve yukarıda açıklanan önemli faktörlere göre bir banka seçin. Alanya'da gayrimenkul satın almayı planladığınız bir emlak ofisi veya geliştiricinin tavsiyelerini de kullanabilirsiniz.

3. Bir hesap açın.

Bir yabancının Türk bankalarının çoğunda (Garanti, Ziraat Bankası, Yapı Kredi vb.) hesap açabilmesi için temel bir dizi belge yeterlidir:

Vergi numarası veya Vergi Numarası. Pasaportun aslı, Türkiye sınırını geçerken mühür basılmış.
3 parça. fotoğraf 3x4.
Türkiye'de ikamet ettiğini teyit eden bir belge (örneğin, bir kira sözleşmesi, ilçe başkanından bir ikamet kaydı belgesi).

Farklı bankacılık kurumları için bazı maddeler farklılık gösterebilir, örneğin bazen oturma izni ile birlikte iç pasaportunuzun aslını da isteyebilirler.

İnternet bankacılığına ihtiyacınız varsa, hesap açmadan önce (en az bir gün önceden) bir Türk SIM kartı da satın almanız gerekecektir.

Herhangi bir uygun para biriminde bir Türk banka hesabı açılabilir. Kural olarak, üç standart seçenek vardır – lira, euro ve ABD doları.

Sağlanan bilgilere dayanarak, banka çalışanı imzaladığınız bir anketi doldurur ve anında cari hesap numarasını alır. Banka kartı 5-10 gün içinde alınabilir.