Loading...
Türkiye'deki Mimari Yapı ve Popüler Ev Tipleri

Türkiye'deki Mimari Yapı ve Popüler Ev Tipleri

2022-01-31

Yüzyıllar boyunca çeşitli kültürlere ev sahipliği yapan ve zengin bir tarihi mirasa sahip olan Türkiye'nin mimari üslubu, Batı'dan Doğu mimarisine kadar pek çok medeniyet üslubunun birleşiminden oluşmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminden önce Roma, Yunan ve birçok eski uygarlığın etkileri açıkça görülürken, Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselişiyle birlikte Selçuklu, Arap, Doğu Türk uygarlıkları ve Bizans kültürleri mimariye yansımıştır. Son yüzyıllarda Amerikan ve Alman mimarisi, Türkiye'deki modern mimariyi etkileyerek mimari alandaki kültür mozaiğini çeşitlendirmiştir.

Günümüz yapılarını anlamak için Türkiye'nin mimarlık tarihini detaylı bir şekilde incelemek gerekir. Günümüzde açık kamusal alanlar, ferah yaşam alanları ve açık renklerle birleşen pragmatik tasarımlar gayrimenkul sektöründe daha çok tercih edilmektedir. Mevcut mimarinin amacı, ev sahiplerini doğayla iç içe hissettirmektir. Metropol yaşamı, doğayla etkileşim içinde olan samimi ortamlara ihtiyaç duyma duygusunu da beraberinde getirmiştir. Türkiye'de daha ferah ve daha geniş alanları içeren çağdaş mimari, bir evde yaşayanların tüm ihtiyaçlarını karşılamak için gelişmeye ve dönüşmeye devam ediyor.

 

Safranbolu Evleri

Başta Safranbolu olmak üzere Antalya, İstanbul gibi birçok şehirde kaliteli özel taşlar ve ahşapla inşa edilmiş geleneksel Osmanlı mimarisine sahip evlere rastlayabilirsiniz. Geçmişin izlerini koruyan ve sakinlerini nostaljik bir atmosferle kuşatan Osmanlı evleri genellikle iki veya üç katlıdır. Osmanlı evlerinin dış görünümleri, şık tasarımlı büyük ahşap pencereleri ile renkli bir ambiyansa sahiptir. Birçoğunun rengarenk çiçeklerle süslenmiş ferforje çit pencereleri vardır. Evlerin iç mekanları daha çok ahşap malzeme ile tasarlanmış ve bu evlerde genellikle geniş aileler için geniş ve aydınlık odalar bulunuyor.

 

su kenarı

Türkiye'de Osmanlı tarihine uzanan en ilginç ev tiplerinden biri de hiç şüphesiz Boğaziçi kıyılarına inşa edilmiş özgün mimariye sahip yalılardır. Çoğunluğu Osmanlı döneminin seçkin yurttaşlarından oluşan seçkin sakinleri ile ünlüdür ve tarihi değere sahiptir. Toplumdaki statü ve zenginliğin mutlak göstergelerinden biri olan konaklar, geçmişimizin ve günümüzün atmosferini her iki tarafta da korumaktadır. şehrin. Büyük ölçekli düğün kutlamaları, etkinlikler ve konserler düzenleyebileceğiniz birkaç büyük odadan oluşmaktadır. Birçoğunun, ender çiçek ve bitkilerden oluşan muhteşem bir koleksiyona sahip bakımlı, bakımlı ve geniş bahçeleri vardır.

 

konaklar

Köşkün yanı sıra konaklar veya eski konaklar da görkemli ve şık tasarımlara sahiptir. Dış tasarımları Safranbolu evlerine benzese de aradaki fark, genellikle konaklarda şehirlerin veya bölgelerin önde gelen seçkin ailelerinin yaşamasıdır. Köşkler, konaklardan farklı olarak Anadolu'nun iç kesimlerinde yer alan, deniz kenarında değil, yerel, görkemli ve gizemli yapılardır. Çok sayıda odası, büyük sütunları ve ayrıca en karakteristik özelliği olarak çok geniş avluları vardır. Birkaç kuşaktan oluşan geniş aileler genellikle geleneksel konaklarda ve konaklarda yaşar.

 

Çiftlik evleri

Çiftlik evleri, köşkler ve konaklar gibi gösterişten uzak, günlük işler için oldukça uygun bir tasarıma sahip yapılardır. Dışarıda vakit geçirmek için uygun verandalar gibi belirli mimari unsurlara sahiptirler. Çiftlik evlerinin en belirgin özelliği doğa ile iç içe olmaları ve tasarımda doğadan öğeler barındırabilmeleridir. Canlı hayvan üretimine uygun barınakları da içerebilen çiftlik evleri, çeşitli meyve ağaçlarının ve organik sebzelerin yetiştirilmesine uygun geniş bahçelere sahiptir. Mütevazı ve uygun fiyatlı çiftlik evlerinden yüksek fiyatlı büyük çiftlik evlerine kadar birçok seçenek mevcut. Türkiye'deki çiftlik evleri genellikle doğadan uzaklaşmadan şehir merkezine yakın olma avantajına sahiptir.

 

Taş Evler

Bölgelere göre farklı özellikler gösterse de taş evlerin en ortak özelliği dayanıklı ve sağlam yapılı olmalarıdır. Özgün ve geleneksel tekniklerle inşa edilen taş evde, mümkün olduğu kadar az endüstriyel malzeme kullanılmış ve doğayla uyumlu. Konumu doğru seçilmiş ve dayanıklı malzemelerle inşa edilmiş bir taş evin hemen her türlü doğal afete karşı dayanıklı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Taş evler, uzun vadede çok az bakım gerektirir ve sıva, boya, renk, desen gibi özelliklere sahip olmadığı için sıradan betonarme yapılara göre daha düşük bakım ücretlerine sahiptir. Anadolu'da yüzyıllardır inşa edilen taş evler, hem yerel hem de doğal bir seçenek olarak betonarme yapılara göre çok daha şık ve sağlıklı bir alternatif.

 

Modern Villalar

Müstakil ve yarı müstakil villalar çağdaş dünyanın yapılarıdır.mimari, peyzaj ve iç tasarım gibi özellikler. Türkiye'deki modern villalar, sakinlerine kendilerini rahat ve huzurlu hissettirecek tüm özelliklere sahip olup, şehrin tam merkezinde doğayla iç içe yaşama şansı sunmaktadır. Türkiye'deki çoğu villanın özel yüzme havuzları, bahçeleri ve yüksek kaliteli ekipmanları vardır. Her ihtiyaca uygun birçok odayı bünyesinde barındıran villalar, tüm bireylerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Özellikle site içerisinde bulunan villaların avantajlarından biri de kameralar veya yüksek güvenlikli kapılar ile gerekli güvenlik önlemlerini almış olmalarıdır.