Loading...
Yabancılar için Türkiye'de Emeklilik

Yabancılar için Türkiye'de Emeklilik

2021-11-06

Türkiye'de bir mülk satın almaya ve Akdeniz kıyısında kalıcı bir ikamet yerine taşınmaya karar veren herkes için önemli bir soru, bir yabancının Türkiye'de emekli maaşı alıp alamayacağıdır?

Cevap evet, herhangi bir yabancı Türkiye Cumhuriyeti'nde emekli maaşı alabilir, ancak makalemizde size anlatacağımız birçok nüans var.

Emekliler Türkiye'de emekli maaşı alabilirler:

ya ülkenizde kazandınız - eyaletiniz ödeyecek; kural olarak, geçerli bir banka kartına yatırılır veya ülkenizde güvenilir kişiler tarafından alınır ve daha sonra size uygun bir şekilde aktarılır; Türkiye, bazı ülkelerle emeklilik tahakkuklarının resmi değişimi konusunda bir anlaşma yapmıştır (örneğin, Moldova - yani Moldova'da emekli maaşı alan ve Türkiye'ye taşınan tüm yabancılar burada otomatik olarak emekli maaşı alırlar ve bunun tersi de geçerlidir);
veya Türk devletinden emekli maaşı - bir takım koşulların yerine getirilmesi gerekir;
veya aynı anda her iki emekli maaşı

Türk devletinden emekli maaşı almak için ne gerekiyor?

1. Türkiye'de emekli maaşı alabilmek için öncelikle mevzuata göre kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşına ulaşılması gerekmektedir.

2. İkinci olarak, Türkiye'de resmi olarak en az 5 yıl çalışma vizesi ile çalışmak ve düzenli olarak emekli maaşı ödemek gerekmektedir. Bunların 3 çeşidi vardır:   4a - maaşlı maaşlı. Maaş bordrosunda çalışanlar. Kesintiler işveren tarafından yapılır. 4b - bağ-kur. Bireysel girişimci. Ödemeleri kendinize yapıyorsunuz. 4c - emekli sandığı. Devlet memurları. Devletten kesintiler.

3. Türkiye'de burada çalışmayanlar da emekli maaşı alabilirler. Bireysel emeklilik sistemi olan bireysel emeklilik sistemi (BES) bulunmaktadır. Bu programa katılmak için bir banka veya sigorta şirketi ile sözleşme imzalamanız ve her ay kesinti yapmanız gerekmektedir. Programlar mevduatların boyutuna ve vadesine göre farklılık gösterir, kural olarak 10 yıl sonra para çekebilirsiniz.

Emeklilik tahakkuk miktarını ne belirler? Çalışılan gün sayısına ve emeklilik yaşının başlangıcına bağlıdır.

5 yıllık tecrübe ile, bir yabancı için 1400 Türk Lirası (yaklaşık 200 $) tutarında asgari emekli maaşına güvenebilirsiniz.

Ortalama olarak, iş deneyimi en az 19 yıl (7.000 gün) olmalıdır.

Emeklilik yaşına ulaştıysanız, ancak gerekli sayıda yıl çalışmadıysanız, gün satın almanız gerekir.

Zaten gerekli sayıda gün çalıştıysanız, ancak emeklilik yaşına gelmediyseniz, emekli maaşı kesemezsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti'nde yılda iki kez emekli maaşına ek ödeme yapılır.

Türkiye'de eşin ölen kocasının emekli maaşını devraldığını belirtmekte fayda var.

İlginç gerçek:

Resmi sosyal vergi birikir ve gelecekte bu parayı iki şekilde elden çıkarabilirsiniz:

5 yıl sonra bu paranın bir kısmı tek seferlik ödeme şeklinde alınabilir. ANCAK! O zaman gelecekte emekli maaşı almayacaksınız.
Bir kerelik ödeme almayın ve emeklilik yaşına ulaştıktan sonra asgari emekli maaşı almayın.

Durumunuza bağlı olarak hangisinin daha karlı olduğuna karar vermek size kalmış.