Loading...
Yazlık Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 6 Nokta

Yazlık Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 6 Nokta

2021-12-03

Yazlık sadece yılın belirli bir döneminde kullanılmak üzere satın alınır. Yıl boyu ikametgah olmasa da yazlık evde geçirilen süre boyunca sorun yaşamamak için bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. İdeal yazlık seçimi şu 6 adımla takip edilebilir:

1. Bölge Seçimi
Yazlık ev almak isteyen kişilerin tatil yapacakları bölgeden beklentilerini belirlemeleri faydalı olacaktır. Ege ve Akdeniz kıyılarında denize yakın hareketli bir bölgede mi yoksa Karadeniz ve Doğu Anadolu'da sakin ve serin bir bölgede mi? Bu seçim, yazlık satın alınması planlanan bölgedeki turist yoğunluğu ve iklim koşulları değerlendirilerek yapılabilir.

2. Ulaşım İmkanları
Yazlık ev kışın dinlenmek için de kullanılabilir. Bu nedenle yaz ve kış aylarında ulaşımın yaz bölgesine uygunluğuna dikkat edilmelidir. Ev göl veya deniz kenarında ise ulaşımın karadan olduğu kadar denizden de sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilebilir.

3. Yapı ve Arazi Özellikleri
Binanın özellikleri değerlendirilirken yazlık evin bulunduğu yerdeki hava koşulları da incelenmelidir. Ayrıca duvar kalınlığı ve çatı tipi gibi yapı özellikleri hakkında da bilgi edinilmelidir. Evin sonbahar ve kış aylarında kullanılabilmesi için yeterli duvar kalınlığı veya bina yalıtımı düşünülebilir.

4. Mülkün Değeri
Yazlık bir gayrimenkul yatırımı olarak da değerlendirilebilir. Gayrimenkulün gelecekteki satış fiyatı, mülkün konumu, ulaşım bağlantıları ve bölgede yapılacak tesisler dikkate alınarak değerlendirilebilir. Yatırım amaçlı yazlık almak isteyenler tatil bölgelerinin popülerlik ve amortisman dönemlerini değerlendirebilir.

5. Altyapı Durumu
Evin bahçesinde kuyu olup olmadığı, şebeke suyunun içmeye uygunluğu ve su basıncı gibi hususlar evin kolay kullanımı için önemlidir. Yazlık evin bulunduğu bölgede doğalgaz tesisatı olup olmadığı da sorulmalıdır.

6. Maliyetlerin Hesaplanması
Konut kredisi ile yazlık alınacaksa kredi peşinatına ek olarak ihtiyaç duyulabilecek bütçe de değerlendirilmelidir. Yazlıkta yapılacak tadilatları bulmak, ev eşyası almak veya bahçeyi düzenlemek gibi konulara da dikkat edilmelidir.